Kalba_2016-4

"Earth Moving Worldwide voorziet het vissersdorpje Kalba in de Verenigde Arabische Emiraten van een extra stuk strand. Het helpt er drie miljoen m³ zand op zijn plaats te houden."

Strand blijft op z’n plaats dankzij grondverzet

Earth Moving Worldwide voorziet het vissersdorpje Kalba in de Verenigde Arabische Emiraten van een extra stuk strand. Het helpt er drie miljoen m³ zand op zijn plaats te houden.

Bouw & Infra
Kalba (Verenigde Arabische Emiraten)
2015

Earth Moving Worldwide voorziet het vissersdorpje Kalba in de Verenigde Arabische Emiraten van een extra stuk strand. Het helpt er drie miljoen m³ zand op zijn plaats te houden.

Kalba ligt in het Emiraat Sharjah, dat samen met onder andere Abu Dhabi en Dubai de Verenigde Arabische Emiraten vormt. Het vissersdorp heeft al een strand van zeven kilometer lang, maar dat wordt nu verder uitgebreid. Hiervoor wordt maar liefst drie miljoen m³ aan zand opgespoten.

Eén miljoen ton stenen
Dat opgespoten zand blijft natuurlijk niet zomaar liggen. Om het op zijn plaats te houden en om erosie te voorkomen, worden er zes strekdammen, een golfbreker en drie kilometer aan oeverbescherming geplaatst. Daarvoor is er nood aan één miljoen ton stenen, die binnen een afwijking van dertig centimeter geplaatst moeten worden. Een uitdagende opdracht waarvoor dochteronderneming EMW werd ingeschakeld.

Stenen van tien ton
Deze klus werd op gang getrapt door graafwerken. Er werd een footprint van een meter diep uitgegraven en opgevuld met stenen, als stevige basis voor de golfbreker en de strekdammen. Hiervoor gebruikten we een cutter-dredge pomp, die geïnstalleerd werd op een longreach graafkraan Hitachi 1200 SLR met een bereik van 28 meter. Na het uitbaggeren van de footprint werden de strekdammen en de golfbreker gevormd met stenen tussen de tien en de duizend kilogram. Die werden daarna bekleed met stenen van twee tot tien ton. Daarvoor waren krachtige machines met een groot bereik nodig zoals de Hitachi 870 LR GPS met grijpers en de Hitachi 1200 SLR GPS met rotsbakken.

Volledig uitgeruste werkplaats
Voor een zware klus als deze is heel wat power nodig. De totale vloot bestond uit een 30-tal grondverzettuigen, steeds uitgerust met een GPS-systeem voor precisie-afwerking. Om die onmisbare machines met de beste zorgen te omringen, zorgde EMW voor een volledig uitgeruste werkplaats voor de lassers, techniekers en het onderhoudsteam.

Internationaal team
EMW zet zich de klok rond in voor deze opdracht. Daarvoor rekent het op een zevenkoppig expat-team – met daarin vijf Belgen, een Schot en een Ier – aangevuld met tien techniekers uit India, de Filipijnen en Nepal en zo’n veertig machinisten uit Pakistan, India, Nepal en de Filipijnen. Een internationaal team dat het beste van zichzelf geeft, om zo dit project in goede banen te leiden.