76qj23l7cy9cqglcol12.1920x0

"Zand werd aangebracht, stenen werden afgestort, een kampplaats werd opgetrokken, en toen kwam EMW (Earth Moving Worldwide Ltd.) op de proppen"

Abu Dhabi: waterbouwwerkzaamheden voor de olie- en gasindustrie

Oeververdediging op 120 kilometer van de kust

Via dochteronderneming Earthmoving Worldwide Ltd. (EMW) bouwt Aertssen reeds verschillende jaren mee aan grote projecten voor de olie- en gasindustrie. Naast de gerealiseerde werkzaamheden in groot grondverzet zetten we de laatste jaren sterk in op de verdere uitbouw van de waterbouwactiviteiten.

Bouw & Infra
ABU DHABI

Via dochteronderneming Earthmoving Worldwide Ltd. (EMW) bouwt Aertssen reeds verschillende jaren mee aan grote projecten voor de olie- en gasindustrie. Naast de gerealiseerde werkzaamheden in groot grondverzet zetten we de laatste jaren sterk in op de verdere uitbouw van de waterbouwactiviteiten.

Als toeleverancier van de baggerindustrie werken we met zestig zware machines dag en nacht op 120 kilometer van de kustlijn om nieuw opgespoten land te beschermen tegen de inwerking van de golfslag, stroming en wind. Deze nieuwe eilanden, die gebouwd worden om de ontginning van olie uit te breiden in deze regio, zullen later dienstdoen als olieboorplatform.

“Zand werd aangebracht, stenen werden afgestort, een kampplaats werd opgetrokken, en toen kwam EMW (Earth Moving Worldwide Ltd.) op de proppen”, vertelt werfleider Toon Crispijn. Hij zal de komende jaren voor Aertssen werken in deze regio.

Maar Aertssen zou Aertssen niet zijn als we hier niet verder zouden gaan en geen nieuwe, uiterst productieve manier van werken zouden hebben aangewend. Toon Crispijn: “Een knap staaltje techniek vinden we terug in de twee Sennebogen evenwichtskranen, die volledig in samenwerking met Sennebogen op maat zijn gemaakt voor deze projecten”. Deze twee kolossen van 260 ton elk gebruiken we bij het plaatsen van de zwaarste blokken (bestaande uit acht ton beton) die zullen dienen als oeverbescherming. De blokken gaan we vanaf land plaatsen en vanop een ponton. Dit gebeurt tot op een diepte van twintig meter onder de waterlijn. Daarvoor beschikken onze machines over een werkbereik van veertig meter. We kunnen de kranen ook uitrusten met grijpers om drie tot zes tons rotsblokken te plaatsen. “Het is door de combinatie van goed opgeleid personeel, de technische uitrusting van camera’s, GPS-besturing en een echoscope als monitoring dat we met deze kranen ongeziene producties halen”, aldus de werfleider.

Vibrocompactie tot twintig meter onder de zeespiegel
EMW heeft in de regio ook expertise opgebouwd op het vlak van een niet-conventionele verdichtingsmethode. Met de techniek die we kennen onder de naam ‘vibrocompactie’ hebben we ondertussen een diepverdichting van circa 10.000.000 m3 zand gerealiseerd. Daarbij drijven we vijftien ton zware trilnaalden met water en lucht tot twintig meter diep in het opgespoten zand, dat onder hoge druk onderaan en opzij uit de naalden spuit. Op het moment dat de naalden de originele zeebodem bereiken, hijsen we ze langzaam en al trillend terug naar boven. De trillingen, in combinatie met de in water verzadigde toestand, zorgen ervoor dat het zandpakket maximaal wordt verdicht. “Op deze manier breiden we onze expertise in de regio nog verder uit”, besluit Toon Crispijn, “en kunnen we als toeleverancier onze klanten nog beter helpen.”