nr 3-4

 

 

Wegenbouw: een nieuw stuk E34

Rijdt u op de E34, dan bolt u tussen de afrit Zoersel en Lille op een stuk autosnelweg dat Aannemingsbedrijf Aertssen mee heraanlegde. Het werd een project waarbij heel wat ‘People, Power & Passion’ kwam kijken.

Bouw & Infra
Zoersel - Lille
2015

Rijdt u op de E34, dan bolt u tussen de afrit Zoersel en Lille op een stuk autosnelweg dat Aannemingsbedrijf Aertssen mee heraanlegde. Het werd een project waarbij heel wat ‘People, Power & Passion’ kwam kijken.

De heraanleg van de E34 tussen de afrit Zoersel en Lille werd in twee fasen uitgevoerd. Eerst werd de rijstrook richting Antwerpen onder handen genomen, daarna werd de snelweg richting Turnhout vernieuwd. Beide delen – elk 6,7 kilometer lang – kregen op zo’n vier maanden tijd een volledige make-over.

Uitbreken en verwerken
Beide kanten van de snelweg werden om beurten verkeersvrij gemaakt, waarna hun toplaag van beton machinaal werd fijn geklopt. Twee 60-tons rupskranen braken alles uit en het materiaal werd door dumpers en vrachtwagens naar een parking in Vorselaar gereden. Zij brachten ook de onderfundering en de dunne asfaltlaag, die door twee 45-tons kranen was uitgebroken, naar daar. Op die parking werd al het aangevoerde materiaal gebroken en gerecycleerd, om daarna weer naar de verwerkingsploegen op de snelweg te worden gebracht.

Nieuwe fundering- en asfaltlagen
De snelweg zelf was op een gegeven moment uitgebroken tot op de zandlaag. Die werd genivelleerd, verdicht en beproefd. Daarop kwam de oude onderfundering – die intussen gebroken was tot steenslag 0/40 – en de funderingslaag. Die laatste werd gevormd door het beton dat eveneens tot 0/40 gebroken was en opnieuw gerecycleerd werd met cement. Beide lagen werden vervolgens door de bulldozers, walsen en grader opengespreid en verdicht, zodat de hoofdaannemer verder aan de slag kon. Die plaatste namelijk de driedubbele asfaltlaag waar we vandaag met zijn allen vlot over kunnen rijden.

Samengevat: het project E34 was een knap staaltje ‘People, Power & Passion’. En dat is te danken aan de geweldige inzet van alle Aertssen-medewerkers! Bedankt allemaal!