xasgp9ypem716h2vjgp5.1920x0

Graven, breken, ophogen en verdichten in Qatar

Gulf Earth Moving wll (GEM), dochteronderneming van Aannemingsbedrijf Aertssen, werd medio 2012 een aanbesteding gegund voor alle graaf-, breek-, ophogings- en verdichtingswerken van een nieuwe haven in Qatar.

Bouw & Infra
Qatar
2012-2015

Gulf Earth Moving wll (GEM), dochteronderneming van Aannemingsbedrijf Aertssen, werd medio 2012 een aanbesteding gegund voor alle graaf-, breek-, ophogings- en verdichtingswerken van een nieuwe haven in Qatar.

Ondertussen werkt GEM al meer dan 1,5 jaar aan dit project en zet ze dagelijks 300 zware machines en 830 werknemers in om de werkzaamheden tijdig op te leveren (tegen maart 2015). Er moet in totaal 35 miljoen m³ materiaal worden uitgegraven. GEM is ook betrokken bij de oeververdedigingswerken waarbij rotsmaterialen uit verschillende steengroeven in de Verenigde Arabische Emiraten worden gelost vanop een ponton, vervoerd over de werf en tenslotte geïnstalleerd met longreach graafkranen. Graafmachines en hoogstaande evenwichtskranen met een lang bereik (Sennebogen 880EQ) werden gemobiliseerd om steenbekledingen tot op 40 meter afstand te installeren.

Momenteel is GEM het uit te graven gebied aan het ontwateren (7.000 m³/uur) en een extra zone aan het uitgraven voor een militaire haven: zo'n 8 miljoen m³ tot een niveau van -12,5 meter. De eerste lagen (zand, slit en sterk verbrokkelende kalksteen) worden uitgegraven door middel van ripperbakken die op graafmachines van 90 tot 120 ton zijn gemonteerd. De matig verbrokkelde kalksteenlagen en de lagen harde kalksteen worden door mijnbouwgraafmachines geript die tot 250 ton wegen (Hitachi EX1900-6 en Hitachi EX2500-6). Montabert-hamers breken vervolgens de lagen daaronder. Dagelijks wordt er 45.000 m³ rots uitgegraven om onze mijlpaal te bereiken.

Door de mobilisering van al deze machines en mankracht is GEM in Qatar en de Golfregio uitgegroeid tot een gevestigde aannemer in grondverzet. Met het oog op de wereldbeker voetbal die het land in 2022 zal organiseren, hopen we de komende jaren te kunnen meebouwen aan de mooie investeringsprogramma's die in het land op til zijn.