IMAG0258-4

"Op het terrein Spoor Oost in Antwerpen verrijst straks een multifunctionele publieke ruimte. Aannemingsbedrijf Aertssen kreeg de opdracht van Stad Antwerpen voor diverse grond-, infrastructuur-, en wegeniswerken."

Grondverzet en infrastructuur Spoor Oost Antwerpen

Op het terrein Spoor Oost in Antwerpen verrijst straks een multifunctionele publieke ruimte. Aannemingsbedrijf Aertssen kreeg de opdracht van Stad Antwerpen voor diverse grond-, infrastructuur-, en wegeniswerken.

Bouw & Infra
Stad Antwerpen
Antwerpen
2015 - 2016

Op het terrein Spoor Oost in Antwerpen verrijst straks een multifunctionele publieke ruimte. Aannemingsbedrijf Aertssen kreeg de opdracht van Stad Antwerpen voor diverse grond-, infrastructuur-, en wegeniswerken.

Spoor Oost is een vroegere containerterminal van bijna 11 hectare, gelegen aan de Antwerpse Noordersingel. Door het terrein onder handen te nemen, worden straks drie noden opgelost: de omliggende woonwijken krijgen een aangename publieke ruimte. Het nabijgelegen Sportpaleis en de Lotto Arena vinden meer parkeergelegenheden. En verschillende evenementen – denk bijvoorbeeld aan de Sinksenfoor – vinden er een nieuwe stek.

Oude industriële charme
Bij de herinrichting van het domein wordt zoveel mogelijk uitgegaan van de bestaande toestand: riolering en wegenis worden uitgebreid, maar aan de aanwezige industriële infrastructuur en spoorwegen wordt vastgehouden – als herinnering aan de geschiedenis van het terrein. Een goed voorbeeld daarvan zijn de vier treinwagons: zij blijven staan en worden speel- en zitelementen. Ook een deel van de betonnen dwarsliggers, stootblokken en wisselbedieningsmechanismen blijven behouden. Zo geven ze het terrein een extra uitstraling.

Spelen, sporten en parkeren
Hoe Spoor Oost er straks zal uitzien? Van noord naar zuid zal een verkeersas lopen, die het terrein opsplitst in een groen deel aan de westelijke kant en een verhard deel aan de oostelijke zijde. Aan de groene kant duikt tussen het gras en de bomen een speelterrein met zitbanken op. Aan de oostelijke kant vinden 2.300 auto’s een standplaats of slaan evenementen hun tenten op. En dankzij de tennis-, volleybal- en voetbalvelden, de atletiekpiste en de dansvloer kan er binnenkort ook naar hartenlust gesport worden.

Klaar voor de Sinksenfoor
Aertssen werkt ijverig mee aan deze metamorfose. Begin september 2015 begonnen we met de werkzaamheden en onze deadline ligt op Pinksteren 2016 – wanneer de Sinksenfoor start. Een strakke planning voor een omvangrijke opdracht. Gelukkig hebben we een gemotiveerd team klaarstaan, dat ervoor zal zorgen dat de smoutenbollen- en botsautokraampjes straks een nieuw plekje hebben.