Verouderde browser. Houd voor een betere ervaring je browser up to date.

04/07/2022

INEOS vertrouwt op Aertssen Infra en Mourik voor grondverzet en bemalingswerken Project ONE

INEOS Olefins Belgium begint binnenkort in Antwerpen te bouwen aan zijn stoomkraker Project ONE. Een indrukwekkend project waar Aertssen Infra mee zijn sterke schouders onder zet. INEOS vertrouwt de voorbereidende civiele werken namelijk toe aan Aertssen Infra en Mourik. Beide Antwerpse bedrijven vormen een joint venture en zullen zich bekommeren om het grondverzet en de bemalingswerken in functie van de latere bouwwerken.

Vernieuwing in de Antwerpse chemiesector

INEOS begint dit jaar nog aan de bouw van Project ONE in de haven van Antwerpen. Project ONE wordt een stoomkraker voor de productie van ethyleen, een grondstof voor tal van kunststofproducten die we dagelijks gebruiken. Met zijn lage koolstofvoetafdruk en geavanceerde technieken moet de kraker een nieuwe standaard zetten in de chemiesector. De komst van Project ONE zal dan ook een belangrijke vernieuwingsimpuls betekenen voor de chemische industrie in Europa, en Antwerpen in het bijzonder.

Aertssen Infra voert mee voorbereidende werken uit

INEOS rekent op Aertssen Infra en Mourik voor het grondverzet en bemalingswerken in de voorbereidingsfase van de bouw. Beide bedrijven hebben decennialange ervaring in dergelijke infrastructuurwerken. Die gaf voor INEOS de doorslag, volgens Henk de Bruijne, Project Manager Project ONE Site Preparation & Outsourcing: “De keuze viel op Mourik-Aertssen Infra vanwege hun gezamenlijke expertise in civiele werken en hun uitgesproken ervaring en referenties op het vlak van grondafgraving en –transport, damwerken, bemalingswerken en waterzuivering. Daarnaast overtuigen ze met hun duurzame aanpak, die aansluit bij onze eigen inspanningen om de CO2-uitstoot van Project ONE zo laag mogelijk te houden. We hebben er alle vertrouwen in dat we voor deze belangrijke startfase in de werken met sterke partners in zee gaan.

Aannemingsbedrijf Aertssen E34 Johan Deckers 63

Havengebied biedt duurzame perspectieven

Voor Aertssen Infra betekent het project een terugkeer naar zijn ‘thuishaven’ in het Antwerpse havengebied, waar het verhaal van de Aertssen Group begon in de jaren 1960. Het bedrijf is er steeds actief gebleven, ook nadat het intussen wereldwijd infrastructuurwerken uitvoert. “We zijn er trots op dat we onze expertise ten dienste mogen stellen van dit innovatieve project in Antwerpen. Op doordachte en duurzame wijze bouwen we samen met onze partner Mourik aan Project ONE, een belangrijke mijlpaal voor de Antwerpse haven en de werkgelegenheid in de hele regio”, vertelt Gert Mennes, Business Unit Manager Aertssen Infra.

De ligging van de werf in Lillo laat Aertssen Infra toe om volop voor een modal shift te kiezen. Gert Mennes: “Meer dan 90% van de grond die uitgegraven wordt, zullen we via de binnenwateren vervoeren. Dat is een stuk efficiënter dan transport per vrachtwagen en zorgt voor minder uitstoot. We vermijden meer dan veertigduizend vrachtwagenbewegingen op de openbare wegen: niet onbelangrijk op ons dichtgeslibd wegennetwerk. De site is ideaal gelegen om het project op deze duurzame manier aan te pakken.

De voorbereidende infrastructuurwerken gaan midden juli van start.