Verouderde browser. Houd voor een betere ervaring je browser up to date.

Sustainability Windmolens

Sustainability

Aertssen Group, dat is duurzaam en maatschappelijk verantwoord bouwen aan morgen

Duurzaamheid zit in ons DNA en maakt onlosmakelijk deel uit van al onze activiteiten. Dat laat ons toe om antwoorden te formuleren op de maatschappelijke, economische en ecologische uitdagingen van vandaag en morgen. Om bewust en met respect voor mens en milieu te handelen als bedrijf. Zo werken we aan een wereld waarin we ook morgen kunnen ondernemen. En leven.

Ecologische voetafdruk beperken

Onze machines en vrachtwagens verbruiken brandstoffen. Daar kunnen we voorlopig nog niet omheen. Wat we wél kunnen doen, is de vloot versneld verduurzamen. Vandaag is meer dan 92% van de trucks EURO6, wat de uitstoot van NOx en stikstof-/roetdeeltjes sterk doet dalen. En we vernieuwen ons machinepark voortdurend. Daardoor beschikken we niet alleen over performantere, maar ook over energiezuinigere machines.

Verder zetten we sterk in op gedragswijzigingen. We hebben werknemers in dienst die dag in dag uit alle machinisten en chauffeurs trainen in het efficiënt en CO2-bewust gebruik van hun materieel. Door onder meer het stationair draaien aan te pakken, duwden we de CO2-uitstoot in de laatste jaren met meer dan een vijfde naar beneden, hoewel we meer machines in gebruik namen.

In onze gebouwen en infrastructuur kiezen we maximaal voor energiezuinige technieken en groene energie. We maken gebruik van regenwater om machines te wassen en voor het sanitair. Daarnaast blijven we onze vliegtuigkilometers reduceren en carpooling promoten. Onze werknemers kunnen flexibel werken en we stellen elektrische fietsen ter beschikking om hen fileleed te besparen.

We monitoren jaarlijks de CO2-voetafdruk van ons bedrijf en hebben de afname ervan als streefdoel in ons niet-recurrent verloningsplan (CAO90) opgenomen.

Aertssen Group Sustainability Ecologische Voetafdruk Beperken

Impact transport verkleinen

Files en dichtgeslibde wegen vormen een enorm maatschappelijk en ecologisch probleem. Daarom zet Aertssen Group al sinds 2003 in op transport van grond via de binnenwateren. In 2018 hebben we meer dan de helft van de grond die we verzetten, via het water vervoerd. Goed voor niet minder dan 80.000 vrachtwagens die we uit het verkeer hielden. In 2020 ging het al om bijna 75% van de verzette grond.

Aertssen Group Sustainability Impact Transport Verkleinen

Duurzaam bouwen

Aertssen kiest voor duurzame gebouwen. Zo werd in 2019 een nieuw logistiek centrum opgeleverd langs de E34 in Vrasene. Het is BREEAM-gecertificeerd (niveau ‘good’) en was daarmee een van de eerste grote industriegebouwen in België dat die norm haalde. BREEAM is een vooraanstaande internationale standaard om de duurzaamheid en lokale impact van gebouwen te bepalen in de breedst mogelijke zin.

Aertssen Group Sustainability Duurzaam Bouwen

Investeren in groene energie

We participeerden in de sanering van de Gipsberg in Zelzate en zijn er mede-eigenaar van de 55.500 zonnepanelen op wat nu de Zonneberg heet. Zo leveren we groene stroom voor 4.000 gezinnen (15 megawatt).

We zijn actief lid van The Shift, het Belgisch duurzaamheidsnetwerk dat honderden bedrijven en ngo’s samenbrengt. Daarnaast zijn we lid van Flux50 en Waterstofnet (de cluster Power-to-Gas), waarin onderzoek wordt gedaan naar gebruik van waterstof (als energiedrager). We bekijken in dat opzicht ook de opslag van zonne-energie in waterstof, de injectie van waterstof in binnenschepen op het kanaal Gent-Terneuzen en de mogelijkheid om vrachtwagens op waterstof te gebruiken. We investeren daarnaast in windenergie voor een meer constante, groene stroomproductie.

Aertssen Group Sustainability Duurzame Energie

Sign for my future

Aertssen Group heeft ingetekend op het project Sign for my future. Dat is een burgerinitiatief dat uitgegroeid is tot een brede coalitie van jongeren, bedrijfsleiders, middenveldorganisaties, de media en academici die willen dat onze volgende regeringen werk maken van een ambitieus klimaatbeleid en een goede toekomst voor onze kinderen. Ook andere initiatieven volgen we nauw op.

Onze CEO Greg Aertssen heeft als ambassadeur mee zijn schouders gezet onder de missie van Sign for my Future. In tegenstelling tot holle slogans heeft Greg opgeroepen om niet als uitvinder van de zogenaamde nieuwe toekomst te ageren, maar eerste gebruiker te worden van de nieuwe mogelijkheden door het slim combineren van bestaande technologieën. Denk maar aan de duurzame productie van waterstof uit zonne-energie en het gebruik van waterstof als ecologisch verantwoorde brandstof.

Zorg voor onze mensen

We vormen samen één familie, één team en geven onze arbeiders en bedienden dezelfde mogelijkheden en kansen. We staan voor elkaar klaar, door weer en wind. Continue ontwikkeling en bijscholing, mogelijkheden tot aangepast en deeltijds werk, toffe teamactiviteiten en een reeks andere initiatieven zorgen ervoor dat iedereen zich een gewaardeerd deel voelt van de Aertssen-familie. Zo geeft werken niet alleen zin, maar heb je er ook blijvend zin in.

Veiligheid: altijd én overal!

Bij Aertssen Group willen we dat al onze werknemers en onderaannemers ’s avonds ongeschonden thuiskomen. Hoezeer de markten en lokale contexten ook mogen verschillen, wij hebben maar één veiligheidscultuur: de onze uit Stabroek! Ook in het Midden-Oosten staat veiligheid voor Aertssen Group vooraan. We vervullen er een voorbeeldfunctie op het vlak van arbeidsomstandigheden. Overal gaan we voor een veilige werkplek zonder ongevallen, en die aanpak appreciëren onze klanten en werknemers.